Ugrás a tartalomhoz

Wikidézet:Légy kedves az új felhasználókkal

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.


A Wikidézet nem csak a leglelkesebb tagok munkája révén gyarapodik, a növekedéshez hozzájárulnak a most érkezettek (gyakran anonim) szerkesztései is. Mind újoncok voltunk egyszer – még azok is, akik elég óvatosak vagy szerencsések voltak ahhoz, hogy elkerüljék a legelterjedtebb baklövéseket –, és a mostani újoncok egy része egyszer majd gyakorlott és köztiszteletben álló szerkesztő lesz.

Az újonnan jött érdeklődők közül kerülnek ki a leendő tagok, ezért ők alkotják a Wikidézet legértékesebb és legfontosabb erőforrását. Légy barátságos és türelmes az újoncokkal – semmi sem taszítóbb egy újonnan jött számára, mint ha a közösség ellenségesen vagy elitistán viselkedik. Egyes újoncok már kezdéskor tisztában vannak a fontosabb dolgokkal, mások viszont még nem igazodnak ki a Wikipédia gyakran bonyolult és zavarosnak tűnő szabály- és szokásrendszerén.

Ne harapd le az újoncok fejét[szerkesztés]

  • Fontos megérteni, hogy az újoncokra szükség van a közösség növekedéséhez és a diverzitás fenntartásához. Az újoncok bevonásával biztosíthatjuk a tudás, vélemények és ideálok sokszínűségét, növelhetjük a Wikidézet értékét és megbízhatóságát, és megőrizhetjük semlegességét.
  • Ne feledd a Wikidézet jelszavát – és egyben az újonnan jötteknek szóló meghívását –: „Szerkessz bátran!” Számos szabályunk és normánk és tradíciónk van, de nem szabad ezeket azoknak az újoncoknak a kárára alkalmaznunk, akik megszívlelték ezt a hívást. ... Egyes újonnan jöttek olyan tapasztalatokat, ötleteket vagy kreatív energiát hozhatnak magukkal, ami, bár nehezen fér bele az aktuális szabályok korlátaiba, tovább fejlesztheti közösségünket és annak termékét. Még az is lehetséges, hogy a szabályokat és a szokásokat ki kell egészíteni, vagy egyes részleteiket felül kell bírálni; az újonann jött viselkedése, ha elsőre helytelennek látszik is, valójában javíthat a Wikidézeten . Figyeld meg egy ideig, és ha kell, kérdezd meg, mit próbál elérni, mielőtt kijelentenéd, hogy amit csinál, az helytelen vagy színvonaltalan.
  • Ha úgy érzed, hogy egy újonc hibázott, például nem vastagította ki a címet, nem tett hasznos vagy linkeket a szövegbe, próbáld meg magad kijavítani a hibát. Ne szidd le az újoncot; ne felejtsd el, a Wikidézetet bárki szerkesztheti, és ebből kifolyólag mindenkinek felelőssége, hogy szerkessze, ne pedig másokat dolgoztasson vagy kritizáljon.
  • Ha úgy érzed, hogy mindenképpen fel kell hívnod az újonc figyelmét, hogy hibázott, úgy tedd, hogy azt segítségnek érezze. Először is mutatkozz be neki a vitalapján egy üdvözléssel, hogy érezze, hogy szívesen látják; aztán nyugodtan és jóindulatúan mondd el neki a helyesbítéseidet. Ha tudsz, térj ki arra is, hogy mi az a szerkesztéseiben, amit kimondottan jónak tartasz. Ha nem tudsz segítőkész hangnemben szólni neki, akkor inkább egyáltalán ne szólj.
  • Más újoncok vonakodhatnak változtatni, különösen ha jelentősebb átalakításról van szó, például mozgatásról, mert attól tartanak, hogy elrontanak valamit (vagy hogy megsértenek más szerkesztőket, vagy hogy leszidják őket). Tanítsd meg nekik, hogy bátran szerkesszenek, és ne bosszankodj a „szégyenlősségükön”.
  • Ha tanácsokat adsz egy újoncnak, vedd a hangnemet még a Wikidézetre jellemző kedélyes stílusnál is egy fokkal barátságosabbra. Azt éreztesd az újonccal, hogy valóban szívesen látjuk, nem pedig azt, hogy el kell nyernie a jóváhagyásodat, hogy egy exkluzív klub tagja lehessen. Az emberi tevékenység minden új, specializált területének megvannak a maga specializált szabályai és szerkezetei, amiket időbe telik megtanulni, és amiknek jót tesz a rendszeres felülvizsgálat (és, ha szükséges, a változtatás).
  • Feltételezz jóindulatot az újonc részéről. Valószínűleg segíteni szeretne. Add meg neki a lehetőséget!
  • Emlékezz Hanlon borotvájára. Ha a viselkedés elsőre rosszindulatúnak tűnik is egy tapasztalt wikipédistának, valószínűbb, hogy tájékozatlanságból és a szabályaink és elvárásaink nem ismeretéből ered. Még ha száz százalékig biztos is vagy benne, hogy valaki egy értéktelen, semmirekellő, alantas troll, vandál vagy még rosszabb, viselkedj úgy, mintha nem az lenne. Azáltal, hogy nyugodt, érdeklődő és tiszteletteljes maradsz, megőrzöd a méltóságodat, és előrébb viszed a projektet.
  • Emlékezz, hogy te is voltál valamikor újonc. Kezelj úgy másokat (vagy, ha lehet, jobban), mint ahogy téged kezelnének, ha épp most érkeztél volna a Wikidézetbe.