Ugrás a tartalomhoz

Vallás

A Wikidézetből, a szabad idézetgyűjteményből.
Tudjuk, hogy az ember alkata szerint vallásos lény, és hogy az értelmünk és az ösztönünk is az ateizmus ellen szól. : Burke: The Works of the Right Honorable Edmund Burke, London, F. C. and J. Rivington, 1803.

Idézetek[szerkesztés]

Inkább lehet várost felhőkre építeni, mint a népet vallás nélkül kormányozni.
Platón
Uram, mint elkóborolt bárány, szorongva kerestelek magam körül, míg Te mindvégig bennem lakoztál. Vándoroltam városok utcáin, terein, sehol sem leltelek, mert nem találhatom meg kívül azt, aki mindig bennem lakozott.
Szent Ágoston
Nem hiszem, hogy az ember vallás nélkül eredményes lehessen.
Jean-Jacques Rousseau
Ész és tapasztalat egyaránt bizonyítja, hogy erkölcs nem lehet a népben vallás nélkül.
George Washington
Hatalma csúcspontján állva is azért ingadozik és szenved a mai emberiség, mert nem határozta meg szellemi pólusát: nincs vallása.
Teilhard de Chardin
Ha én az éjszakai virrasztásokon a legmagasabb csillagokat figyelem, mindig meg vagyok lepődve azon, hogy a kijelentéseket a közönségesség legcsekélyebb félelme nélkül írom le. De miért? Ez egészen egyszerűen abból van, hogy minden a nagy és örökkévaló Isten hatalmából jön, és minden a Jóból fakad.
Nostradamus
...Én feláldoztam az életemet megtudandó, mi a való, hogy fejlődik ki a világ és hogy fejlődik tovább, mert minden ami van a pozitívum akaratából fejlődött ki s ami lesz a pozitívum kinyilatkoztatása alapján fog kifejlődni.
Csontváry Kosztka Tivadar
Vallás nélkül az emberiség olyan, mint a leszakított virág, nem tudni, mennyi ideig él még.
Golo Mann, (német agnosztikus történész, Thomas Mann fia)
A kevés filozófia eltávolít a vallástól, a sok visszavisz hozzá! Az első, amit Isten a hat nap munkájában alkotott, az érzéki megismeréshez szükséges fény volt, az utolsó pedig az értelem fénye. Senki sem hiszi, hogy nincs Isten, csak az, aki szeretné, ha nem volna Isten. Az istentagadók az emberi nem nemes voltát és méltóságát tapossák porba. Mert az ember teste kétségtelenül rokon az állattal; ha tehát lelkében nem hasonul Istenhez, akkor minden magasabb érték nélküli, közönséges teremtmény.
Francis Bacon
A vallásban, miként a világnak és az ember rendeltetésének minden igazán komoly szemléletében, jelen van az önalávetés eleme, az emberi erő határainak tudatosítása, ami valahogy hiányzik ebből a modern világból, mely a maga gyors anyagi sikereitől és a haladás korlátlan lehetőségeibe vetett kihívó hitétől hangos. "Aki szereti az életét, az el fogja veszíteni", és fennáll annak a veszélye, hogy a túl magabiztos életszeretet következtében maga az élet veszít el sok mindent abból, ami legmagasabb értékét adja. Az az önalávetés, amelyet a vallás a cselekvésbe olt be, ugyanaz, mint amelyet a tudomány a gondolkodásban tanít ...
Bertrand Russell: Miszticizmus és logika. IV. f. Márkus György fordítása.

A vallásokkal szemben[szerkesztés]

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...
Imagine there's no countries,
It isnt hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
Imagine all the people
living life in peace...


Képzeld, hogy nincs mennyország
Könnyű, ha megpróbálod
Nincs pokol alattunk
Felettünk csak az ég
Képzeld, hogy az emberek
A pillanatnak élnek...
Képzeld, hogy nincsenek országok,
Nem olyan nehéz,
Semmi, amiért ölni, vagy halni lehetne,
Sem vallások,
Képzeld, hogy az emberek
az életüket békében élik...
John Lennon: Imagine

„Ha egy ember hisz egy abszurd dologban, akkor őrültnek tartjuk, ha sokan, akkor vallásról beszélünk.” Sam Harris filozófus

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A Wikipédiában további adatok találhatóak
Vallás témában.